maanantai 26. joulukuuta 2011

Pätevän kannattaa mokailla




Helmreich & co. (1970) tutkivat, miten yksilön status ja suosio vaikuttivat siihen, miten hänen kömmähdystään arvioitiin. Jos arvioitava ihminen oli pätevä, nolo kömmähdys lisäsi hänen suosiotaan. Epäpätevän esiintyjän kohdalla kömmähdys ei juuri vaikuttanut.  
 
Tulos kuitenkin riippui arvioitsijan itsetunnosta. Tavallisella itsetunnolla varustetut pitivät pätevästä enemmän, kun hän epäonnistui. Tavanomaista huonommalla tai paremmalla itsetunnolla varustetut pitivät eniten pätevästä, joka ei epäonnistunut.

Tuloksen voi tulkita näin: Jos ihmisen status on alhainen, eikä häntä pidetä erityisen pätevänä, kömmähdykset eivät ainakaan paranna hänen asemaansa. Pikemminkin ne antavat ihmisille lisäsyitä pitää ihmistä epäpätevänä. Jos taas yksilön status on korkea ja hän on pätevän maineessa, hänen kannattaa antaa virheidensä näkyä. Ne tekevät hänestä inhimillisemmän.

Oletteko havainneet arjessa tätä ilmiötä: voiko samanlainen kömmähdys nostaa toisen suosiota ja laskea toisen? Vaikuttavatko statuksen lisäksi ikä tai sukupuoli arvioihin? Entä miksi itsetunnoltaan sekä erityisen vahvat että erityisen heikot, eivät pehmene pätevän tekemistä virheistä?
 

4 kommenttia:

  1. Kekkonen oli eräässä tilaisuudessa. Kahvia juodessaan maan presidentti läikytti kahvia pöytäliinalle. Tilaisuuden emäntä sanoi: "Ei tässä mitään. Ei haittaa, sitä sattuu". Samaisessa kahvipöydässä emännän aviomies läikytti kahvinsa liinalle. Emäntä tuohtui ja sanoi: "Hemmetin tohelo". Viikon perästä emäntä sai postissa Kekkoselta uuden pöytäliinan.
    Mielestäni iällä ja sukupuolella on merkitystä.
    Ehkä itsetunnoltaan vahvat odottavat toiselta pätevää suoritusta, eivätkä siksi pehmene virheille ja samoin itsetunnoltaan heikoilla on kovat odotukset mahdolliseen johtoon, eivätkä he siksi pehmene virheille.

    - Kalle Iisakki -

    VastaaPoista
  2. Olen havainnut kyseisen tapahtuman, kerron hieman siitä. Yläkoulussa ollessani eräs rinnakkaisluokkalainen lähetti itsestään kuvan, joka täten alkoi kiertämään meidän nuorten keskuudessa. Silloin kavereiden kanssa todettiin, että kyseisen henkilön suosio kasvoi entisestään, kuitenkin kuva unohdettiin melko nopeasti ja kaikki oli taas ok. Siinä sitten pohdittiin, että jos joku vähemmän suosittu olisi laittanut kuvan, niin suosio ei varmasti olisi siitä noussut yhtään ylemmäs, saati että kuva olisi unohdettu yhtä nopeasti.
    Statuksen lisäksi iällä on mielestäni merkitystä sillä vanhemmalta odotetaan 'aikuismaisempaa' käytöstä mitä nuoremmilta. Jos nuorempi tekee jonkun virheen, niin sitä ei välttämättä katsota yhtä kriittisesti. Sukupuolellakin on mielestäni merkitystä, sillä poikien tekemiset saattavat olla pojilta odotettavia, kun taas tytöiltä odotetaan arvokasta ja kunniallista käytöstä, eikä niinkään 'hulttiomaisuutta'.
    Virheille ei välttämättä pehmene, jos itsetunnoltaan vahvat odottavat toiselta pätevää suoritusta. tai, jos itsetunnoltaan heikoilla on suuret odotukset. (Kuten näemmä Kalle Iisakkikin yllä totesi.)

    - vieras1

    VastaaPoista
  3. Mielestäni ikä vaikuttaa arvioihin, sillä aikuisten odotetaan olevan jo kokeneita ja osaavan hommansa, kun nuoren oletetaan vasta 'opettelevan' asioita. En koe että sukupuoli vaikuttaisi asiaan sillä nykypäivänä tasa-arvo sukupuolten välillä on parempi, mitä esim. 100 vuotta sitten. Status vaikuttaa kömmähdyksiin merkittävästi, sillä henkilön A, jolla on alhaisempi status kuin henkilöllä B, kömmähdys on 'odotetumpi' ja 'normaalimpaa'. Henkilöllä B, jonka status on korkeampi, kömmähdys voi siis olla vain 'hauska sattuma' eikä vaikuta henkilön suosioon alentavasti.

    -peaceminusone

    VastaaPoista
  4. Yläasteella liikuin kaveriporukassa jonka koulutaso oli keskivertoa eli noin seiskan tai kutosen arvoista. Sain itse lähes aina kaseja ja ysejä. Kn minulla meni joku koe huonommin huomasin että se nosti suosiotani porukassa.
    Ikä vaikuttaa varmasti statuksen lisäksi. Aikuisten kömmähdyksillä saattaa olla vakavampia seurauksia kuin nuorten.
    Yhdyn edellisten kommenttien päätelmiin itsetuntokysymyksestä.
    -elähetkessä

    VastaaPoista