torstai 13. lokakuuta 2011

Varo psykologian liikakäyttöä

Pikkuveli ja isoveli pelaavat shakkia, ja isoveli voittaa aina. Pikkuveli kiukuttelee häviön jälkeen kärttäen uusintaottelua. Kiusaantunut isoveli yrittää kieltäytyä, sillä hän tietää voittavansa jälleen, eikä hän haluaisi nöyryyttää pikkuveljeä lisää. Esimerkki näyttää suoraviivaisen yksilöpsykologiselta: pikkuveljellä on huono itsetunto, isollaveljellä hyvä.

Väärin. Emme tiedä veljesparin itsetunnosta vielä paljoakaan, emme varsinkaan isoveljen itsetunnosta. Hänen on voittajana helppoa olla suopea. Pintapuolinen vaikutelma itsetuntoeroista saattaisi kääntyä päälaelleen, jos pikkuveli joskus voittaisi shakkimatsin. Nyt isoveli hymyilisi väkinäisesti pikkuveljen vaikuttaessa tasapainoiselta. Jos pikkuveli vielä voittaisi monta ottelua putkeen, isoveli ehkä alkaisi vuorostaan kiukutella tai menettäisi halunsa pelata shakkia.Veljesten välillä ei ehkä olekaan merkittävää luonne-eroa, molemmat ovat huonoja häviäjiä mutta suopeita voittajia.

Luonne- ja tilannetekijöiden sekoittuminen tapahtui myös Humphreyn tutkimuksessa: Koehenkilöt jaettiin sattumanvaraisesti joko johtajan tai apulaisen rooliin. Kukin koehenkilö toimi saamiensa ohjeiden mukaan ja tilanne videoitiin. Ulkopuoliset arvioivat nauhalta koehenkilöiden lahjakkuutta. He tiesivät, että roolit oli jaettu arpomalla, mutta se tieto ei vaikuttanut. He pitivät johtajiksi arvottuja lahjakkaampina. Eikä oikeastaan ihme - johtajan roolissa oli helpompi loistaa kuin avustajan roolissa. Ihmeellisintä oli, että koehenkilöiden itsearviot noudattivat samaa kaavaa:johtajiksi määrätyt pitivät itseään muita lahjakkaampina ja apulaiseksi määrätyt vähättelivät itseään. Tutkittavat itsekin olivat sokeita roolin merkitykselle.

Attribuution perusvirhe tarkoittaa - erityisesti länsimaisten - ihmisten taipumusta selittää asioita aivan liikaa sisäisillä, yksilöön liittyvillä syillä. Vastaavasti tilannetekijöiden merkitystä aliarvioidaan.

Tuleeko mieleesi arjen esimerkkejä, joissa jostakusta on tehty epäreiluja luonneanalyyseja? Tai onko joku joutunut epäreilun vertailun kohteeksi tai rooliin, jossa on vaikea tehdä myönteistä vaikutusta? Myös vastaesimerkit ja vastaväitteet ovat tälle blogille tervetulleita.

1 kommentti:

  1. Ihmiset käyttäytyvät usein erilailla eri ryhmissä ja näin tuovat eri piirteitä itsestään esille. Toisessa ryhmässä hänellä voi olla johtajan rooli ja korkea status, jolloin hän tuo aivan erilaisen, vahvan puolen itsestään esille, kun taas toisessa ryhmässä hänellä voi olla hyvin merkityksetön rooli ja alistuu matalaan statusviestintään. -Tuittupää

    VastaaPoista