keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Kuinka paljon on liikaa?

Kuuluisa väkivaltatutkija Andersson väittää, että tunti päivässä, joka päivä väkivavaltaisia pelejä on liikaa. Turmeleeko enempi pelaaminen kenet tahansa? Ei tietenkään. Eivät kaikki tupakoitsijatkaan kuole keuhkosyöpään, eikä se tarkoita, että tupakka olisi vaaratonta.  Ketjupolttajien riski on todistetusti suurempi kuin muiden.

Mitäpä jos joku tekisi joka päivä läksyjä viisi tuntia? Kyllä minä siitäkin vähän huolestuisin. Jollei muuten, niin kuulostaisi siltä, että hänen elämänsä on kovin yksipuolista.

Mitä mieltä olette Anderssonin väitteestä, että tunti päivässä väkivaltapelejä on yläraja, jota ei säännöllisesti - pitäisi ylittää?

20 kommenttia:

  1. Itse olen kova pelaamaan väkivaltaisiakin pelejä, joten en nauttisi tunnin ylärajasta. Väite on myös mielestäni hieman raju, koska pelaaminen vaikuttaa ihmisiin eri tavoin niin kuin kaikki muutkin asiat. Toisaalta tunnin ylärajasta ei todennäköisesti olisi mitään haittaakaan, jos ei lasketa pahaa mieltä, kun joutuu jättämään pelit kesken. Tosin kuinka paljon hyötyä ylärajasta olisi oikeasti sitä en tiedä. Ajan voisi kyllä käyttää johonkin hyödyllisempään tai sitten johonkin muuhun turhaan.
    -amygdala

    VastaaPoista
  2. Mielestäni tämä ei parantaisi mitään sillä en ole huomannut muissa tai itsessäni minkäänlaista vaikuttavaa muutosta väkivaltapelien pelaamisella. Minunkinmielestäni tunnin ylärajalla ei olisi muuta vaikutusta kuin se että harmittaisi suunnattomasti kun ei saa pelata sen kauemmin. Ehkä se voisi joillekkin luoda aikaa läksyjen tekoon, mutta todennäköisemmin täytyisi keksiä muu keino kuluttaa aikaa. Toden näköisesti jotain vielä turhempaa.

    -Dragonslayer666

    VastaaPoista
  3. On todennäköistä, että peli kestää kauemmin kuin tunnin, joten yläraja on kovin alhainen. Pelien pelaaminen on myös vuodenaika- ja sääkohtaista. Jos pihalla on kehno keli, sataa tai -30 C pakkasta on kiva pelailla. On paljon itsestä kiinni ja ehkä vanhemmillakin on osuutta asiaan, mitä pitää tärkeänä. Vanha sanonta kuuluu, ensin työ, sitten huvi. Pelaaminen on huvia. Opiskelijana työni on suoriutua koulutehtävistä, kokeista, kirjoituksista, mutta jos olen päivän läksyt ja lukemisen suorittanut pidän tärkeänä, että saisin pelata vaikka 3 tuntia putkeen. GTA-pelissä poliisit tulevat perään ja pelaaja tajuaa, että väkivallanteoista on seurauksia. Pelit voivat olla siis myös opettavaisia, joten en katso tarpeelliseksi rajoittaa pelaamista yhteen tuntiin.

    - Kalle Iisakki -

    VastaaPoista
  4. Tunti päivässä. Heh. Itselläni peliä pelataan vähintään 5 päivässä. Viikonloppuina Pelitunnit saattavat nousta aika järjettömiin lukemiin. Näihin peleihin sisältyy aikalailla ainoastaan jonkinnäköistä väkivaltaa sisältäviä pelejä. Tekevätkö nämä pelit minusta väkivaltaista? En usko. En ainakaan koskaan ole ollut impulsiivinen ihminen etenkään väkivallan suhteen. Pelit ovat todennäköisesti turruttaneet minut väkivaltaa kohtaa jolloin en enää reagoi siihen niin voimakkaasti, mikä saattaa olla myöskin pieni ongelma.

    - Turttu

    VastaaPoista
  5. Itse en väkivaltaisia pelejä pelaa, mutta uskon että tuo tunnin yläraja saattaa olla aika mahdoton. Täytyyhän ihmisillä olla oma tapansa kadota todellisuutta. Toiset tekevät sen pelien kautta ja toiset saattavat lähteä salille tai maalaamaan. Uskon kuitenkin, että joku yläraja olisi hyvä olla, en väitä että henkilö muuttuisi siitä väkivaltaiseksi tai muuta vastaavaa, mutta eikö ole hyvä jossain vaiheessa lopettaa ja tehdä jotain 'järkevämpää'.
    Miten käytännössä saataisiin nämä rajat toimimaan? Aikooko joku valvoa, että rajoja noudatetaan? En tiedä, mutta sillä ei taida olla merkitystä.

    - vieras1

    VastaaPoista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Itse en juurikaan pelaa väkivaltaisia pelejä siitä syystä, että ne eivät kiehdo minua niin paljon. Tunnin yläraja kuulostaa kyllä mielestäni hyvinkin naurettavalta. Miksi sitten muita pelejä voisi pelata ylittäen tunnin ylärajan?

    Tunnen erään ihmisen, jolle väkivaltaisten pelien pelaaminen on harrastus. Hän on harrastanut pelejä yli 12 vuotta, ja koskaan en ole havainnut hänessä minkäänlaisia väkivaltaisia taipumuksia. Huomaan hänen kyllä turtuneen väkivallalle jollakin tavalla, mutta kuten jo mainitsinkin - väkivaltaista pelit eivät hänestä ole tehneet. Lisäksi tunnin yläraja on siinä mielessä hassu määritelmä, että miksi ei enemmän nostettaisi fyysisiä oireita esille tässä asiassa? Esimerkiksi toiselle päänsärky voi alkaa jo puolen tunnin pelaamisen jälkeen voimakkaista tehosteista johtuen, kun taas toisella se alkaa vasta monien tuntien jälkeen. Ja vielä lisäyksenä, että jollekin se saattaa olla harrastus, aivan kuten esimerkiksi sählyn pelaaminen on jollekin toiselle.

    - ano

    VastaaPoista
  8. Minusta väkivaltaisten pelien pelaamisesta ei tule mitenkään väkivaltaiseksi tai minä en itse ole huomannut minun kavereistani mitään sellaisia vivahteita. Heille se on vain viihdykettä, koska ne pelit kiehtovat heitä. Ja kun heitä ajattelee, niin taitaa olla mahdotonta tunnin yläraja ja taitaa olla niin, että jos heille laitettaisiin yläraja, niin he vain suuttuisivat siitä. Mutta, jos he eivät saisi pelata koko päivää, silloin he varmaankin menisivät aikaisin nukkumaan, kun ei olisi muutakaan tekemistä.

    - randomi7

    VastaaPoista
  9. Itse en väkivaltaisia pelejä oikeastaan pelaa, mutta mielestäni tunti ei ole liikaa päivässä. Olen huomannut ystäväni pelatessa, että yksi peli voi kestää lähes tunnin, joten tunnin yläraja kuulostaa todella pieneltä. Kun aloittaa pelaamisen, niin sitä ei usein halua lopettaa heti yhden pelin jälkeen kun se tuntuu vasta lämmittelyltä. Pelaaminen on myös usein todella sosiaalista pelistä ja ihmisestä riippuen, mutta esimerkiksi usein pelatessa päästään pelaamaan kavereiden kanssa samaa peliä ja juttelemaan samaan aikaan skypessä. Tämä pelaaminen on myös ystävälleni kuin harrastus siinä missä jokin urheilu on harrastus toiselle, niin olisi mielestäni tyhmä että tätä harrastusta rajoitettaisiin, mutta muita ei.

    - ankka

    VastaaPoista
  10. Minäkin joudun sanomaan, että tunti on kyllä aika vähän. Iän myötä pelailuni ovat kyllä vähentyneet, mutta varmaankin siitä syystä että esimerkiksi PlayStationia ei meidän perheen kotitaloudestamme löydy ja vanhat PC-pelit on pelattu läpi jo kyllästymiseen asti; eikä niitä ainakaan nykyinen kannettavani pahemmin suostu edes pyörittämään. Tosin ei se pahemmin edes harmita.
    Kaivoimme ehkä n. 1,5 kuukautta sitten seurustelukumppanini PlayStationin esiin ja rupesimme huvin vuoksi pelaamaan erästä liiankin pitkältä tuntuvaa peliä. Ensimmäisinä päivinä jopa 7 tuntia meni melko nopeasti, joten tunti olisi ollut aivan liian vähän kun pelailu olisikin päättynyt lyhyeen.
    Useimmille pelien väkivalta on viihdettä, enkä ainakaan omassa lähipiirissäni ole huomannut väkivaltapelien tuoneen aggressiivisia puolia pelaajista esiin. Mielestäni olisi hyvä pitää pelattu aika kohtuullisena niin, että se ei häiritse pelaajan muuta elämää ja vie kaikkia yöunia. Jos on aihetta pelätä että runsas räiskintäpelien pelaaminen kävisi pelaajan terveydelle sekä mielenterveydelle liian raskaaksi, on aihetta puuttua asiaan.

    - Anonyymi ananas

    VastaaPoista
  11. Silloin tällöin väkivaltapelejä pelaavana joudun sanomaan, että en usko tunnin pelailun päivässä aiheuttamaan minkäänlaisia ongelmia. Jos ongelmia tälläisellä ihmisellä on niin voisin väittä, että väkivaltapelien pelaaminen ei ole syy niihin. Kyseisten pelien pelaaminen saattaa jopa auttaa purkamaan tunteitaan. Tietenkin ikä saattaa vaikuttaa. Itse en antaisi esimerkiksi ala-astelaisten pelata väkivaltaisia pelejä muutenkaan. Siksi peleissä on ikärajat.

    -Nothing

    VastaaPoista
  12. En koe että väkivaltaisilla tai muillakaan peleillä tulisi olla mitään ylärajaa päivässä kuinka paljon saisi pelata. Itse olen pelannut pienestä pitäen ja katsellut kun veljeni pelaa, joskus myös hetken aikaa niitä väkivaltaisempia pelejä. Nykypäivänä on mielestäni liikaa alaikäisiä pelaamassa väkivaltaisia pelejä sillä mielestäni he kokevat olevansa jotenkin 'kovempia' kuin muut kun pelaavat K-18 pelejä. Väkivaltaisuutta pelit eivät kuitenkaan mielestäni lisää. Tärkeää on että itse tajuaa pelin olevan kuvitteellista ja pelkkää viihdettä.

    -peaceminusone

    VastaaPoista
  13. väkivaltaiset pelit eivät vaikuta mielestäni ihmisiin muuta kuin viihteen kannalta. väkivalta luokitellaan nykypäivänä viihteel lajiksi kuten esimerkiksi komedia. en koe väkivaltaisten pelien pelaamisen ajalla olevan mitään merkitystä, yleensä niitä pelaavat sellaiset ihmiset jotka tykkää (siitä viihteen lajista). esimerkiksi joistain kouluampujista on sanottu että heidän vihansa on osittain peräisin sotapeleistä ja niistä syntyneiden fantasijoiden pohjalta mutta minä en henkilökohtaisesti siihen usko vaan sellaisilla ihmisillä on muita psyykkisiä ongelmia tai heitä on kiusattu ja viha on tullut (siihen pisteeseen), ei viha synny peleistä vaan muiden ihmisten aiheuttamista ongelmista tai muista ongelmista kuten jokin sairaus

    VastaaPoista
  14. Pelit eivät tee ihmistä väkivaltaista, ne ovat mielestäni hyvä tapa ihmisten purkaa halujaan tehdä niitä asoita oikeassa elämässä. Enemmänkin kotikasvatus ja porukat joissa liikkuu, vaikuttavat siihen että tuleeko jostakin henkilöstä väkivaltainen.

    - jamppa

    VastaaPoista
  15. En ymmärrä miksi lapsesta tulisi väkivaltainen videopelien takia, koska minulle on sanottu samaa ja myöskin kavereilleni ja en minää huomaa itsessäni tai heissä minkään laista väkivaltaisuudden lisääntymistä. koska et opi pelissä ampumaan oikella aseella yms.

    -BlääBlää

    VastaaPoista
  16. Se kuinka kauan voi väkivaltapelejä pelata päivässä riippuu ihmisestä. Joillekin väkivaltapelit ovat viihdettä ja joillekin se voi olla aggressiivion purkamista. Tunti päivässä on aika vähän, jos pelaa vain viihteen vuoksi. Pelaaminen voi kuitenkin koukuttaa ja mennä yli. Jos jättää kaikki muut elämässään ja pelaa vain, se on huono juttu. Mielestäni tunti päivässä on ihan hyvä aika, mutta en usko että pelaamista voi jättää heti tunnin pelaamisen jälkeen. Eikä ole vaarallista mielestäni, jos pelaa muutaman tunnin päivässä. Lisäksi pelaaminen on hyvää ajanvietettä ja jotkut pelaavat yhdessä kavereidensa kanssa.
    -Seepra

    VastaaPoista
  17. Huomasin kyseisen asian nuorempana, kun vanhempani asettivat minulle ja siskoilleni aikarajan tietokoneen käytölle, joka oli 1h per päivä. En minä mitään pelejä silloin pelannut vaan käytin aikaa netissä sivujen selailuun yms. mutta se tunti mitä sai tehdä koneella, tuntui aivan mielettömän vähältä ajalta, se kului nopeasti eikä ehtinyt tehdä oikein mitään.. Toisin sanoen, jos antaa aikarajan, niin silloin voisin lyödä vetoa, että peli alkaa koukuttamaan enemmän.. Niin minulle ainakin kävi tietokoneen suhteen, mutta kun aikaraja otettiin pois, niin ei se tietokone enään niin houkutteleva ollutkaan. Mielestäni tunti päivässä ei ole liikaa. Pelaaminen voi rauhoittaa mieltä ja siihen on hyvä purkaa aggressiotaan..
    Karhuveljeni Koda

    VastaaPoista
  18. Mielestäni väkivaltapelien vaikutus ihmiseen riippuu täysin yksilöstä. Varmaankin jotkut herkät ihmiset voivat vaurioitua niiden liiallisesta pelaamisesta, mutta itse en usko niiden vaikuttavan jos psyyke on muuten kunnossa.

    Kuusi

    VastaaPoista
  19. Itse henkilökohtaisesti pidän väitettä täysin absurdina ja idiootin kommenttina. Olen itse pelannut väkivaltapelejä pienestä pitäen ja pelaan edelleen, ostaen aina uudet kauppoihin tulevat pelit. Tähän mennessä saldoni väkivaltaan taipumisessa on 0. Väkivaltapelit eivät lisää ihmisellä taipumusta väkivaltaan. Väite on todennäköisesti keksitty siitä, kun koehenkilöllä on mennyt hermot omaan tai omalla puolella olevien pelitaitoihin, tai nettiyhteyden pätkäisemiseen kriittisellä hetkellä. Tuollaisissa tilanteissa rauhallisinkin pelaaja saattaa menettää malttinsa, ja tavarat saattavat lennellä ympäriinsä. Itselleni tätä tapahtuu usein vaikkakin kyllä osaan hillitä itseni, enkä heittele tavaroita menettäessäni malttini. Tavaroiden heittäminen hermojen mennessä ei käsittääkseni ole väkivaltaa, se on vain ärsykkeen laukaisema purkaus joka laatuu, kun valittu objekti on lentänyt tarpeeksi lujaa seinään. Väkivaltapelit ovat omalla tavallaan hyödyksi, eivätkä haitaksi. Useiden tutkimusten mukaan väkivaltapelien useat samaan aikaan liikkuvat kohteet ja nopeaa reaktiokykyä vaativat tilanteet parantavat henkilön havainnointikykyä. Väitetty väkivaltaisuuteen taipuminen on silkkaa pötypuhetta.

    Irrwaix

    VastaaPoista