tiistai 8. marraskuuta 2011

Hitler oopperassa


Hitler oli tunnetusti oopperan ystävä. Kerta toisensa jälkeen hän uppoutui seuraamaan Wagnerin oopperoita, joissa hyvä voittaa pahan. Suurella todennäköisyydellä Hitler - yksi maailman suurimmista pahiksista - samaistui hyviksiin.

Kuuluisa väkivallan tutkija Roy F. Baumeister puhuu puhtaan pahan myytistä (the myth of pure evil). Viihde-elokuvissa pahuutta edustaa konna, joka on usein läpeensä paha. Sadisti, joka nauttii kivun ja tuskan tuottamisesta täysin viattomille ulkopuolisille. Tällainen kertomus pahuudesta viehättää ihmisiä, sen avulla voi myydä elokuvia ja sensaatiolehtiä.

Tosielämän pahuus on Baumeisterin mukaan kovin toisenlaista. Uhrin kärsimyksistä nauttivia sadistejakin tosin on, mutta hyvin vähän, amerikkalaisissa tutkimuksissa 6 % väkivaltarikollisista. Valtaosa väkivallasta on siis muiden kuin sadistien tekemää. Empatikyvyltään heikot (esim. narsistit ja sosiopaatit) tekevät verraten paljon väkivaltarikoksia, mutta myös tavalliset, empatiaan kykenevät ihmiset, voivat tehdä kamalia asioita. Valitettavasti ihmisillä näyttää olevan kyky kytkeä empatia pois päältä tai rajata kokonaisia ihmisryhmiä empatian ulkopuolelle. Väitetään, että Hitler oli eläinrakas kasvissyöjä. Silti hän pystyi suhtautumaan kylmästi esimerkiksi juutalaisten kärsimyksiin. "Pahisten" kärsimyksistä ei ole tapana piitata.

Väitän, että "voiman pimeälle puolelle" astutaan tosielämässä useinmiten kytkemällä empatia pois päältä. Tavallisesti tämä tehdään niin, että jokin ulkoryhmä määritellään vihattaviksi, ali-ihmisiksi. Mahdollisia vastakkainasetteluja on paljon: vanhoilliset ja liberaalit sortuvat usein vihaamaan toisiaan estoitta, samoin köyhät ja rikkaat, eri rotujen ja uskontojen edustajat. Jopa väärä muotityyli voi riittää perusteeksi vihalle. Eräs opiskelija sanoi kerran: Kaikkia muita siedän paitsi niitä, jotka käärivät sukat punttiensa päälle. Yritin löytää hänen ilmeestään vihjettä, että kyse olisi leikistä. En löytänyt.

Otapa kantaa: Miksi elokuvien ja keltaisen lehdistön luoma kuva väkivaltarikoksista on kovin toisenlainen kuin rikostilastojen? Minkälaisiin rikoksiin kiinnitetään valtavasti huomiota, millaisia ohitetaan?

 

Lähteenä: Baumeister (2001) Evil - Inside Human Violence and Cruelty.




1 kommentti:

  1. Keltainen lehdistö kiinnittää huomioita raflaaviin ja lehtiä myyviin rikoksiin, jotka herättävät keskustelua ja luovat puolesta ja vastaan leirejä. Viime aikoina on esimerkiksi ollut paljon otsikoita pakolaisten tekemistä rikoksista. On vaikea kuvitella että samat väkivaltarikokset olisivat yhtä mediaseksikkäitä jos niiden tekijänä olisi 40 vuotias suomenruotsalainen.

    Kuusi

    VastaaPoista