torstai 10. marraskuuta 2011

Saako rahalla hyvän työntekijän?

Dan Ariely (2009) tutki, miten palkanlisät ja bonukset vaikuttavat ihmisten suorituskykyyn. Tutkittavien piti tehdä muistia, keskittymiskykyä ja oivaltamista vaativia tehtäviä. Jos he menestyivät tehtävissä hyvin, he saivat rahallisen korvauksen. Osalle tutkivista oli tarjolla suuria, toisille keskivertoisia ja kolmansille pieniä palkkioita. Vaikuttiko palkkio tuloksiin? Kyllä, mutta eri tavalla kuin väline-ehdollistumiseen uskova voisi odottaa: Pienen ja keskisuuren palkkion ryhmät pärjäsivät yhtä hyvin. Sen sijaan tutkittavat, joille oli tarjolla huomattavan iso palkkio, menestyivät joka tehtävässä muita huonommin.
Tutkimusten perusteella näyttäisi siltä, että työnantaja voi suurella palkalla houkutella hyviä työntekijöitä töihin, mutta suuret palkanlisät eivät näytä lisäävän työtehoa. Tosin suuren lisäpalkan maksaminen voi lisätä työtehoa mekaanisessa, puhtaasti ahkeruuteen liittyvässä työssä kuten lapioimisessa. Sen sijaan luovassa ajattelua ja ongelmanratkaisua vaativissa tehtävässä liian suuret  tulospalkkiot saattavat olla suorastaan haitallisia.


Pohdi: Miten selität Arielyn saaman tuloksen? Miksi suuret palkkiot häiritsivät tutkittavien kykyä tehdä tehtäviä? Entä pitäisikö työpaikkojen palkitsemisjärjestelmiä muuttaa, jos muutkin tutkijat saavat samoja tuloksia kuin Ariely?

2 kommenttia:

  1. Jos on tarjolla huomattavan suuri palkkio, suurin osa keskittymiskyvystä menee palkkion ajattelemiseen - sen sijaan että keskityttäisiin tekemään tehtävät kunnolla, ajatukset saattavat harhailla esimerkiksi siinä, mitä palkkiolla voisi tehdä ja pian tajunnanvirta viekin jo mukanaan vaikka palkkiota ei ole edes saatu. Jos palkkion summa on pieni tai kohtalainen on paljon helpompi tehdä työt kunnolla, keskittyä ja pitää mielessä sekä hyväksyä se, että huolimattomuus veisi palkkion mukanaan.

    - Anonyymi ananas

    VastaaPoista
  2. Asia saattaa olla yksinkertaisesti näin: suuri palkka houkuttaa ihmisiä jotka ovat tämän suuten rahamäärn perässä, ja ovat valmiita tekemään mitä hyvänsä, vaikkeivat olisikaan kiinnostuneita asiasta tai eivät edes omaisi asiaan liittyviä taitoja. Kun taas pienellä/keskisuurella töihin saattaa ajautua yksinkertaisesti epätoivoisia ihmisiä mutta enimmäkseen ihmisiä jotka ovat itse työn perässä koska ovat kiinnostuneita tai omaavat taitoja työhön liittyen.

    - Turttu

    VastaaPoista