sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Paljonko rikollisena tienaa?

Vielä yksi viittaus Baumeisteriin (2001,109): Hänen mukaansa ryöstäjien keskiansio Yhdysvalloissa on alle 50 dollaria per ryöstö. Murroissa ansio nousee lähelle 100 dollaria. Pankkiryöstäjien keskiansio on 2664 dollaria per ryöstö. Organisoidun rikollisuuden parissa summat kasvavat huomattavasti, mutta niin kasvavat riskitkin: surmatuksi tulemisen ja vankilaan joutumisen vaara. Valitettavasti en löytänyt helpolla suomalaisia tilastoja, mutta luulen, etteivät kotoiset konnamme paljoa paremmin pärjää.

Arielyn (2009, 195) mukaan vuonna 2004 ryöstöt maksoivat Yhdysvaltain yhteiskunnalle 525 miljoonaa dollaria. Työntekijöiden varkaudet omilta työnantajiltaan (käytetään työnantajan kännykkää omien asioiden hoitoon ilman lupaa yms.) maksoivat työnantajille 600 miljardia.

Yllättävätkö luvut? Olisitko odottanut rikollisten tienaavaan paremmin? Jos olisit, niin mistä moinen mielikuva on syntynyt? Entä miksi työnantajalta pihistäminen/varastaminen on yleistä?

Lähteet: Baumeister, Roy ( 2001) Evil - inside human violence and cruelty.
Ariely, Dan (2009) Predictably irrational.



11 kommenttia:

  1. Ennen oikeaa tietoa olisin odottanut rikollisten tienaavan enemmän. Tämä mielikuva on mitä todennäköisimmin tullut elokuvista ja muusta viihteestä, joissa rikolliset on kuvattu hyvin tienaaviksi ja tuo mielikuva on syöpynyt mieleen. Varastaminen työnantajilta on, ehkä yleistä siksi ettei sitä edes ajatella varastamiseksi. Esimerkiksi työnantajan kännykkää käyttäessä ei välttämättä ajatella kuinka paljon se maksaa työnantajalle tai siiten vain halutaan ajatella omaa etua, ettei itse tarvitsisi maksaa.
    -amygdala

    VastaaPoista
  2. Voin myöntää olleeni hieman hämmästynyt luettuani oikeat luvut. Olin odottanut rikollisten tienaavan paremmin, sillä monet viihteen välineet – kirjat, elokuvat, televisiosarjat jne – liioittelevat usein sitä, miten paljon rikolliset tienaavat tekemistään rikoksista. Se, miksi työnantajalta pihistäminen on yleistä saattanee johtua siitä, ettei ihminen välttämättä edes tajua pihistävänsä/varastavansa työnantajaltaan. Kun käytetään työnantajan puhelinta omien asioiden hoitamiseen, ei sitä välttämättä mielletä väärin tekemiseksi, vaan työntekijä saattaa mieltää tekonsa puhelimen lainaamiseksi ja ajatella, ettei siitä ole haittaa työnantajalle. Se saatetaan myös ajatella eräänlaisena 'palkan lisänä', jolloin se koetaan hyväksyttävänä.

    - AnonyymiNettiMyyrä

    VastaaPoista
  3. Niinkuin aikaisemmissa kommenteissa mainittiinkin, niin media antaa vääriä mielikuvia rikollisten tienaamisesta. Monesti median välineissä he tienaavat enemmän - monia kymmeniä- tai jopa satoja tuhansia dollareita.
    Työnantajalta pihistäminen saattaa olla helppo ja vaivaton kohde. Jotkut eivät välttämättä edes tajua varastavansa, jos lainaavat esim. puhelinta.
    - Anakonda

    VastaaPoista
  4. Nämä todelliset tilastot saivat minut hämmentymään siinä missä muutkin. Elokuvista saa käsityksen että rikolliset saavat paljon isompia summia ja elävät ylellisesti ainoana vaaranaan jäädä kiinni.Nyt kun todellisia lukuja katsoo tuntuu siltä ettei rikollisuudella kovin hyvin tienaa.

    Mitä työnantajilta ryöstämiseen tulee niin saattaa olla ettei työntekijä sitä itse niin pahaksi katso eikä siten mieti asiaa tarkemmin.Saattaa myös olla että työntekijä tiedostaa sen mutta hakee omia etujaan, kenties jos hänellä on työnantajaa vastaan jotain.

    -Dragonslayer666

    VastaaPoista
  5. Minuakin kyllä yllätti rikollisten tienaamien summien pienuus, mutta vielä sitäkin enemmän hämmennyin siitä, kuinka paljon tavalliset työntekijät varastavat työnantajiltaan. Ehkä työnantajilta varastaminen on yleistä, koska se saatetaan kokea helpoksi, ja sitä ei ehkä koeta yhtä vakavana rikoksena kuin vaikka myymälävarkaus. Varastelevat työntekijät saattavat ajatella, että jos nyt kerran käyttää työpaikan puhelinta omiin soittoihin, niin eihän se niin paha juttu ole. Huomaamattaan siitä voi kehittyä tapa, ja myöhemmin siihen onkin kulunut suuri summa rahaa.

    -Vierailija

    VastaaPoista
  6. Ulkomailla matkustaessa olen törmännyt taskuvarkaisiin. Normaalisti tällaisia asioita ei oikein mieti, mutta isoja summia nuo mielestäni ovat. Olen ajatellut, ettei rikoksilla juuri itseään elätä. Riskit ovat liian suuret, jos jää kiinni ja kuka haluaa luopua vapaudesta? Ehkä järjestäytyneellä rikollisuudella on isoja summia käytössä ja hallussa. Isoista talousrikoksista tuomitut ovat vuosia kavaltaneet tai siirtäneet omaisuutta jollekin kaukaiselle saarelle. Minulla ei siis oikein ole mitään mielikuvaa rikollisuuden isoista tai pienistä summista. Ehkä on monenlaisia rikollisia - taskuvarkaat näpistelevät ja tulevat pienillä summilla toimeen, mutta kavaltajilla nälkä kasvaa syödessä ja loppujen lopuksi kavallussummat ovat merkittäviä. Työnantajalta pihistämistä pidetään varmaan ikään kuin itselle kuuluvana. Työnantajalta varastavat eivät näe, että tuotteiden/välineiden/tarvikkeiden pihistäminen olisi mitenkään tuomittavaa. Se on joillakin työpaikoilla helppoa, vaikka riski kiinnijäämisestä on aina olemassa, ehkä on jännääkin tunkea tuote taskuihin ja viedä se kotiin.

    - Kalle Iisakki -

    VastaaPoista
  7. Minäkin olen luullut, että rikolliset tienaavat enemmän ja tämä kuva on tullut elokuvista, koska niissä rikolliset yleensä kuvataan sellaiseksi, että he tienaavat siitä paljon rahaa. Ja tämä, että työnantajilta varastetaan noin paljon, niin se hämmästytti minua myös todella paljon. Työntekijät eivät ehkä edes tajua, että he varastavat tai ajattelevat sen asian olevan niin pieni, että ei se niin paljoa voi haitata, kuten se, että lainataan työpuhelinta omiin asioihin tai sitten näpistelee työpaikalta joitakin tuotteita.

    - randomi7

    VastaaPoista
  8. Minulle myös tuli yllätyksenä etteivät rikolliset tienaa enemmän, ja olen saanut tälläisen kuvan myöskin elokuvia katsellessa, jossa konnat tienaavat miljoonia esimerkiksi pankkiryöstöissä. Mutta nyt kun ajattelen asiaa realistisemmin, niin eihän niitä pankkiryöstöjä joka päivä tehdä ja eivät rikollisten suunnitelmatkaan aina onnistu.
    Työnantajilta varastaminen tuli myös yllätyksenä. Mielestäni tämä ilmiö voisi johtua siitä, ettei työntekijät edes ajattele että esimerkiksi työpuhelinta käyttämällä omiin asioihinsa ole varastamista, sillä eihän yksi puhelu paljoa maksa.

    - ankka

    VastaaPoista
  9. Tilastot nähdessäni on pakko sanoa, että hämmästyin. Nyt tajuan vielä vähemmän sitä, miksi kukaan alkaisi rikolliseksi. Odotukseni olivat korkeammalla elokuvien ja uutisten takia. Esimerkiksi elokuvissa ryöstö sekä saalis ovat usein niin suuria, että sitä alkaa ajattelemaan rikollisuuden olevan kannattavaa. Myös uutisista saa usein sellaisen käsityksen, että rikokset ovat aina tuottoisia sillä pienempiä rikoksia harvoin uutisoidaan.

    -Nothing

    VastaaPoista
  10. Media on antanut sellaisen kuvan, että rikolliset tienaisivat paremmin. Todelliset luvut näyttävät yllättävän pieniltä.
    Joskus, niin kuin ylläkin on jo mainittu, ei välttämättä tajua kuinka esim. juuri työnantajan kännykän käyttö olisi varastamista. Media on varmaan vaikuttanut tähänkin. Pankkiryöstöt ovat paljon jännittävimpiä aiheita kuin tavallisen toimiston pienet näpistelyt.
    Myös jos on töissä isossa yhtiössä ajattelee helposti, ettei pienillä pihistelyillä ole väliä varakkaalle yhtiölle eikä kukaan sitä loppupeleissä huomaisi.
    -elähetkessä

    VastaaPoista
  11. Olisin uskonut rikollisten tienaavan enemmän ja aloin miettiä miksi tehdä sitä koska hyötyä ei oikein ole. Tv ja elokuvat ovat muokanneet mieleemme kuinka rikolliset elävät ''luksuselämää''. Työnantajalta pihistely voi johtua huonoista väleistä tai muuten vaan oman palkkatason takia.

    -BlääBlää

    VastaaPoista