sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Voiko ajatuksia lukea?

Kerran eräs opiskelija pyysi minua opettamaan, miten toisten ajatuksia luetaan. Varsinainen ajatustenluku on onneksi mahdotonta. Opiskelemalla sanatonta viestintää, voi kuitenkin oppia näkemään enemmän kuin keskivertokansalainen.  Paul Ekman on ottanut elämäntehtäväkseen tutkia ihmisten ilmeitä. Hän on kartoittanut kasvojen ilmelihakset, joiden avulla ilmeet tuotetaan. Tutkimuksissa on paljastunut mm. , että aidon ilon ilme syntyy eri lihaksilla kuin teeskennellyn. On myös vaikea matkia tietoisesti aitojen ilmeiden kestoa – teeskennelty hymy on helposti joko liian hätäinen tai liian pitkä. Aitoja tunteita heijastelevat erityisen luotettavasti ns. mikroilmeet, jotka käyvät kasvoilla niin nopeasti, ettei niitä ole helppo paljain silmin edes nähdä.

Suomenkin televisiossa pyörivä ”Paljastavat valheet” sarja rakentuu perusideoiltaan Paul Ekmanin työlle. Kyse on kuitenkin viihteestä. Siinä missä tosielämän poliisit etsivät esim. mikroilmeitä hidastetuista videokuvista, paljastavien valheiden sankaripsykologit näkevät totuuden toisten ajatuksista koko ajan ”online” ja tietysti erehtymättä. Ihailen Paul Ekmanin elämäntyötä, mutta ”paljastavista valheista” jää kiusaantunut olo. Sarjan tekijät ovat jääneet kiinni lapsuutensa suuruusfantasioihin.

Pidän enemmän Derren Brownin tavasta havainnollistaa (ja karnevalisoida) Ekmanin ja muiden viestinnän tutkijoiden tuloksia. Derren Brown ei sovella tuloksia mekaanisesti, vaan huomioi kohteidensa yksilölliset erot ja tilannetekijät. Mikä parasta, hän myöntää toisinaan myös epäonnistuvansa. Oheisessa linkissä Derren Brown esittelee ”ajatuksenluku” taitojaan. Yritä keksiä, millä eri konsteilla hän temppunsa tekee.

http://www.youtube.com/watch?v=Gi2cvop3vbM
Pohdi myös mitä etuja ihmiselle on, jos hän oppii näkemään muiden sanattomasta viestinnästä näiden todelliset tunteet. Entä voisiko moisesta taidosta olla haittaakin?

8 kommenttia:

  1. Todellisten tunteiden näkeminen voi olla hyvä asia siksi, että näkee, tarkoittaako ihminen oikeasti hymyään tai asioita mitä sanoo. Silloin pysyy suojassa valheilta, eikä kukaan pidä siitä, että päin kasvoja valehdellaan.
    Tässä voi olla myös haittaakin. Haluaisi uskoa, että se, mitä toinen sanoo, on totta, mutta huomaa kasvoista, että se ei ole. Se voi olla hyvin masentavaa.
    - Anakonda

    VastaaPoista
  2. Jos opittaisi näkemän muiden sanattomasta viestinnästä näiden todelliset tunteet, saattaisi toisten tuntemuksiin samaistuminen helpottua ja näin ollen oikeita sanoja valittaessa ei tarvitsisi miettiä, yrittääkö oikeasti helpottaa toisen oloa vai pahentaako tilannetta entisestään. Myös sekin, että näkisi, milloin toinen valehtelee, saattaisi olla hyödyllinen asia. Toisaalta tämä saattaisi olla myös haitaksi, sillä jos joku esimerkiksi yrittäisi vakuutella toiselle jotain, jota ei oikeasti tarkoittaisi, olisi valhe helppo huomata. Tuolloin toisten todellisten tunteiden näkeminen johtaisi hyvin surullisiin tilanteisiin ja luottamuksen hajoamiseen.

    - AnonyymiNettiMyyrä

    VastaaPoista
  3. Muiden sanattoman viestinnän tulkitseminen voisi olla erittäin hyödyllistä siinä mielessä että saa tietoonsa esimerkiksi mistä asioista hän aidosti tykkää eikä vain esitä. Saisi myös tietoutta siitä mitkä asiat ovat kenenkin mielestä hauskoja ja voisi täten soveltaa asioita mitä kertoo. Muiden valheiden näkeminen on hieman kaksipiippuinen asia sillä tietenkin olisi hyvä tunnistaa valheet todellisuudesta mutta siitä voi aiheutua surua ja luottamus menisi piloille. Jotkin pienet valheet ovat mielestäni parempi pysyä pois tietoisuudesta.

    -Dragonslayer666

    VastaaPoista
  4. Sanattoman viestinnän ymmärtämisestä olisi paljon hyötyä. Olisi helpompi tulkita muita ihmisiä, ja ymmärtää heidän todellisia tunteitaan, vaikka heidän toimintansa kertoisi jotakin muuta. Uskoisin, että monet haluaisivat ymmärtää muiden toimintaa paremmin, mutta luultavasti tällä olisi haittapuolensakin. Esimerkiksi jo mainitut valkoiset valheet saattaisivat paljastua helpommin, ja tietynlaiset sanattomat viestit saattaisivat antaa kuvan, että jokin on huonosti, vaikka olisi vain esim. huono päivä. Itse en ainakaan haluaisi aina kaikkien miettivän mikä minua vaivaa, jos olen vaikka vain väsynyt tai ärtynyt. Toisaalta, jonkun suuremmat murheet voisivat tulla helpommin ilmi, mikä saattaisi olla murheiden kantajalle positiivista, jos hän ei vain uskalla ottaa asiaa esille kenenkään kanssa.

    -Vierailija

    VastaaPoista
  5. Olen täysin samaa mieltä Vierailijan kanssa. Sanattoman viestinnän ymmärtämisestä olisi siis paljon hyötyä. Tosiaan olisi helpompi tulkita muita, esimerkiksi kun aamulla menen kouluun ja nään kaverin niin osaan heti kertoa mistä sillä hetkellä kannattaa puhua, niin että tämä pysyy hereillä ja että tämän jaksaa kuunnella. Myös mielestäni on tärkeää, että kun tapaa toisen ja huomaa tämän olevan apea, niin tunnistaa mistä ei juuri silloin kannata puhua vaan yrittää olla myötätuntoinen.
    Toisaalta onhan se turhauttavaa, jos olet joskus vaikka hieman ärsyyntynyt (tai millä päällä sitten onkaan) niin heti on porukka kimpussa kyselemässä, että mikäs nyt on. Itse olen ainakin sellainen ihminen, että kun tuollaista tulee minulta silloin kysymään, kun olen huonolla päällä, saatan ärsyyntyä vain lisää. Sillä itse haluan puhua asiasta vasta kun olen siihen valmis. Kun taas toiset oikein onkivat ja yrittävät näyttää sen ettei kaikki ole hyvin, jotta sääliä alkaisi muilta tulemaan.
    Myös nuo valkoiset valheet tuli itsellekkin mieleen. Eihän pieni valkoinen valhe pahaa tee? Onhan se ärsytävää jos aina pitäisi tälle tietylle henkilölle puhua kaikesta totta, sillä tämä osaa lukea sinua, koska valehtelet ja koska puhut totta. Eli lopputilanteessa sanattoman viestinnän ymmärtäminen voi saada luottamuksen rakoilemaan tai jopa hajottaa ystävyyssuhteita.

    - vieras1

    VastaaPoista
  6. Olisi hyvä asia, jos ihminen oppisi näkemään muiden sanattoman viestinnän. Silloin ihmisestä huomaisi, että onko hänellä oikea hymy kasvoillaan vai onko se teko hymy. Ja se, että huomaisi, että onko sillä muulla jokin huonosti, niin silloin voisi käyttäytyä sen mukaan. Haittapuoliakin on, koska jos ei halua näyttää muille, että on surullinen tai jos on jotenkin äreä, niin silloin kaikki tulevat kyselemään, että mikä hätänä jne... Ja se alkaa sitten ärsyttämään, jos haluaisi itse olla vain rauhassa eikä haluaisi puhua siitä.

    - randomi7

    VastaaPoista
  7. Olisi varsin hyödyllistä ja mielenkiintoista ymmärtää sanatonta viestintää. Saisi tietää aina mitä kaikki ajattelevat ja heidän todelliset tunteensa. Toisaalta tämä saattaisi joskus olla huonokin, sillä tieto lisää tuskaa kuten sanotaan. Jos joku valehtelisi ja näkisi hänen esittämänsä valheet, saattaisi se pilata välit tähän ihmiseen. Mielestäni valheen kuuleminen sen koosta riippumatta tuntuu masentavalta ja se syö uskoa tätä ihmistä kohtaan. Toisaalta kuitenkin haluaa aina tietää totuuden, vaikka se tuskaa tuottaisikin.

    - Anonymousboy77

    VastaaPoista
  8. Sanattoman viestinnän oikein tulkitseminen on mielestäni melkein välttämätöntä sosiaalisissa suhteissa menestymiselle. Uskon hyvän ihmislukutaidon olevan erittäin tärkeä myös politiikassa. Monia konflikteja voidaan välttää kunhan osataan tulkita saatua informaatiota oikein.

    Kuusi

    VastaaPoista